L'any 2014 es commemora el 75 aniversari de l'Exili republicà (1939-2014). L'Associació Cultural POPULART va convidar a un grup d'artistes (entre ells en Bep Marquès) a realitzar una exposició, durant l'estiu d'aquest any, en la qual es mostrés al públic una col·lecció de llibres d’artista sobre el tema “EXILIS”. La proposta convidava als artistes a plasmar creativament les vivències, inquietuds, imaginaris, reflexions... sobre les diverses formes d’exili a les quals, massa sovint, es veuen forçades les persones per raons alienes a la pròpia voluntat.
La forma plural, “EXILIS”, no és gratuïta. Des del primer moment va semblar oportú i més motivador no acotar la proposta a cap exili concret, per subratllar així el que tots ells tenen en comú: la dramàtica recurrència de conflictes humans que acaben fatalment amb esquinçades socials i psíquiques, molt difícils -si no impossibles- de suturar.
Tant pel tema com pel fet de tractar-se, precisament, de fer un llibre, l'artista-impressor-activista que era en Bep Marquès, s'hi va implicar completament. Des del primer moment, en va mostrar el seu entusiasme i va donar tot el seu suport il·lusionat a aquesta iniciativa.
Malauradament li va arribar l'hora de l'exili definitiu els dies que estava acabant aquesta obra que ell volia titular "Poemari i textos d'Exilis". Pel seu interès, i malgrat probablement l'artista no la donava per acabada del tot (entre altres coses faltava enquadernar-la), hem pensat que havia d'estar present en aquesta web. Cliqueu damunt el dibuix de la dreta per fullejar-la.
Aquest llibre s'exposarà en una vitrina al Museu Memorial de l'Exili (MUME) de La Jonquera, des del 31 de maig al 28 de setembre de 2014.